Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie możemy debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najporządniej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, by stworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne artykuły, jakie Włosi mogli sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.